Основно училище "Йордан Йовков"                         гр.Ямбол

 

Facebook

Търси

Урок в музея на розата

  • 15/05/2019 09:36
  • |
  • 0 коментара
1 2 3 4 5

УРОК В МУЗЕЯ НА РОЗАТА
Атрактивен интегриран урок проведоха учениците от ОУ „Йордан Йовков” в Музея на розата в град Казанлък. Урокът даде възможност в една нова за тях образователна среда да приложат на практика придобитите в училище знания по руски език, да усвоят нови знания и умения и по други учебни предмети, както и да развият езикови и социокултурни компетентности.
Урокът е част от реализацията на проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Музеите като образователна среда”. Урокът беше проведен от преподавателката по руски език в училището Николина Георгиева и музейния медиатор Антоанета Вулева.
Разглеждането на музея започна с беседа на български език, изнесена от г-жа Вулева. Тя запозна ямболските ученици с историята на отглеждане на маслодайната роза и розопроизводството по българските земи. Музейните експонати събудиха интерес у децата. Особено ги впечатлиха казаните за варене на розово масло и съдовете за съхранението му, сред които и известните мускали на Бай Ганьо. С голямо любопитство учениците наблюдаваха розови листа под микроскоп в импровизираната лаборатория.
Посещението в Музея на розата продължи в мултимедийната зала с интерактивен урок по руски език на тема „Долината на розите и тракийските царе”. Темата на урока е подчинена на тематичната област „Светът около мен: Градът и селото, забележителности”, включена в учебната програма по предмета. Учениците отговаряха на въпроси, свързани с беседата; гледаха кратък филм на руски език, по забавен начин отговаряха на въпроси върху съдържанието на филма. Проведен в неформална игрова среда, урокът премина атрактивно и изключително емоционално.
Голяма атракция за учениците се оказа и дегустацията на сладко от рози, с което любезните домакини ги почерпиха. Учебната екскурзия продължи с посещение на тракийска гробница „Голяма Косматка” и храм „Рождество Христово” в град Шипка.