Основно училище "Йордан Йовков"                         гр.Ямбол

 

Facebook

Търси

НЕЗАБРАВИМ УРОК ПО ЛИТЕРАТУРА

  • 20/05/2022 19:18
  • |
  • 0 коментара
1 2 3 4 5
На 14.05.2022 год. шестокласниците от трите паралелки имаха нетрадиционен урок по литература, осъществен по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ Модул „Културните институции като образователна среда“.
В къщата музей „Иван Вазов“ и в Девическото (Радиното) училище в гр. Сопот те си припомниха, а и научиха нови, факти за живота и творчеството на Патриарха на българската литература. Потопиха се в атмосферата на възрожденското училище в пресъздадената класна стая от онова време. Разгледаха с интерес музейните експонати и восъчните фигури в „Бръснарницата на Хаджи Ахил“. Докоснаха се до колорита на българския дом от Възраждането.
Подобно на Радините ученички, шестокласниците отговаряха на въпроси, зададени от тяхната преподавателка по български език и литература г-жа Петя Куртева, свързани с живота и творчеството на Вазов, както и конкретно с главата „Радини вълнения“ от романа му „Под игото“.
С вълнение и трепет Иса Салиев от VIб клас рецитира стихотворението „Аз съм българче“ пред паметника на Вазов в центъра на Сопот и положи цветя от името на цялата група в знак на почит и преклонение.
Незабравим ще остане в сърцата на учениците този урок. Защото няма нищо по-ценно от това да придобиеш знания в различна образователна среда - в дома на великия български поет и писател и в училището, в което са учили малките сопотски ученички от XIX век.