Литературна гостна

  • 27/11/2019 18:15
  • |
  • 0 коментара
1 2 3 4 5

ЛИТЕРАТУРНА ГОСТНА
В навечерието на рождения ден на Йордан Йовков ученици и учители „гостуваха” на големия български писател, чието име носи нашето училище. Импровизираната гостна пренесе присъстващите в миналото. Огнището, миндерът, тъканите черги, плетените кошници и глинените съдове ги върнаха в българското село на XIX век и ги потопиха в тогавашния патриархален бит.
Облечена в българска народна носия, госпожа Петя Куртева – учител по български език и литература, приветства гостите и им разказа любопитни факти за живота и творчеството на Йовков. Ученици от V, VІ и VІІ клас заедно със своите учители четоха по роли откъси от творби на писателя, съпреживяваха с неговите герои, докоснаха се до прекрасния Йовков свят.
Литературната гостна се превърна в един своеобразен празник. А какво е български празник без музика? С добруджанската песен „Калино, малино” талантливата Ирина Тодорова от VІ в клас отправи поздрав към всички гости.
Накрая госпожа Николина Георгиева (главен учител и един от организаторите) връчи грамоти на изявилите се ученици в „Литературна гостна”. Грамоти получиха и отличените ученици в инициативата „Верижно четене”.